UBB: Conferinta Reason & Faith

Universitatea Babes-Bolyai a organizat sub egida UNESCO si in colaborare cu Institutul Cultural Italian conferinta “Reason anf Faith” – un eveniment necesar si laudabil. Am participat in ziua a 3a, sesiunea a3a: Reason and faith at the beginning of the twenty first century. The expansion of science and the resurgence of religion.

Interesul publicului a fost deosebit de scazut; prezidiul conferintei era format din 5 persoane iar in aula erau prezenti aproximativ 15 persoane. Au mai intrat cateva pe parcurs dar au si iesit.

Prima prelegere a fost sustinuta de Michele Marsonet, decan al Facultatii de Arta si Filosofie din Genoa, Italia. El a vorbit despre religie si stiinta ca fiind doua scheme conceptuale compatibile. A subliniat ca cele doua nu sunt scheme conceptuale alternative carte se exclud dar ca traim intr-un pluralism al schemelor conceptuale (=relativism). Interactiunea dintre cele doua a descris-o sub forma a 4 posibilitati: conflict, independenta, dialog, integrare. Nu mi-a plaut modul de prezentare, practic vorbitorul a citit mai tot timpul de pe hartie.

Prin urmatoarea prelegere, Ioan Chrila, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj, a prezentat ratiunea divina a Creatiei si cunoasterea prin credinta. A aratat ca Logosul, in care sunt cuprinse Ratiunea si Credinta, era prezent de la inceput (Genesa 1, Ioan 1). Teofaniile din Vechiul Testament erau prezente ale Cristosului pre-Intrupat: in rugul aprins care nu se mistuia si din care Dumnezeu ii vorbea lui Moise, alaturi de Daniel si prietenii sai in cuptorul incins din Babilon. Chirila a continuat afirmand ca toate lucrurile au fost create din nimic prin vointa lui Dumnezeu. Domnia sa a mai adaugat ca universul nu se poate cunoaste complet decat doar prin credinta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s