Astazi a debutat la Cluj Napoca a doua editie a memorialului “Emil Racovita”. Evenimentul, organizat in perioada 18-19 noiembrie 2008, a programat azi o proiectie de diapozitive a maestrului Iosif Viehmann sustinuta la sediul Muzeului “Emil Racovita” din Cluj Napoca. Talentul narativ de exceptie il fac pe domnul profesor un povestitor captivant. Nici nu sti cum trece timpul cand maestrul iti povesteste experientele sale. Iosif Viehmann este singurul roman in viata care l-a cunoscut personal pe marele Emil Racovita, caruia i-a fost student. Este cunoscut, printre multe altele, pentru experimentele de izolare in pestera, doua la numar, care pot fi numite premiere mondiale de incarcerare benevola (in Pestera Vantului – Muntii Apuseni – accesul este deosebit de dificil, se face prin deschiderea, cu ajutorul unui mecanism special, al celor doua porti de fier; cheia “se intoarce” la Cluj). Aceste experimente de izolare dovedesc existenta ceasului biologic la om, in primul experiment cei doi participanti avand in jurnalul tinut timp de 10 zile o eroare de doar cateva ore fata de timpul real, in conditiile in care in pestera nu au avut niciun mijloc prin care sa contabilizeze scurgerea timpului. Profesorul Viehmann a anuntat ca urmatorul experiment de izolare in pestera va avea loc in anul 2009. Mai jos, un colaj cu fotografii de la expozitia din incinta muzeului.
de ce s-ar incarcera cineva benevol in pestera?
am explicat mai sus. sunt experimente de izolare in pestera.
acestea au fost initiate in mare secret de NASA pt a vedea cum s-ar comporta astronautii… cand parasasti Terra deageaba ai intreba pe cineva “cat e ceasul” =))
scopul era sa se stabileasca daca omul are un ceas biologic intern, daca are inscris ritmul nictemeral (noapte-zi). pestera e locul ideal pt ca este izolare completa, nu ajunge lumina soarelui. si este destul de clar ca avem acest ceas intern.
in plus, trebuie sa iti placa pestera. speologul a spus ca experienta aceasta l-a facut mai bun.
tare