Frakenstein’s monster?

Scriam cu  cateva saptamani in urma despre posibila aducere la viata a mamutului lanos. New Scientist anunta ca unele creaturi in prezent disparute ar putea fi readuse la viata in viitorul nu prea indepartat. Insa, spun ei lucrurile nu sunt chiar atat de simple in a transforma mesajul genetic purtat de ADN si descifrat de oamenii de stiinta. Ei spun ca pentru a readuce la viata o creatura este nevoie de ADN-ul complet al acesteia. Cu alte cuvinte oamenii ar putea crea viata. Daca ei intr-adevar vor putea face asta vor demonstra unul din doua lucruri (desigur acum stim sigur ca inca nu pot crea viata):

– vor fi evoluat la stadiul de dumnezei si vor imparti viata in dreapta si stanga dupa bunul plac

– vor fi descifrat cheia vietii (strict materialist) si vor fi arata ca nu exista nimic mai mult decat materia.

“Cine ar fi crezut ca am putea acum fi capabili sa citim instructiunile necesare sa faci un om, sa vindecam bolile mostenite genetic, sa clonam mamifere si sa fim aproape de a crea viata artificiala?” se intreba unul dintre cercetatori.

Cateva dintre speciile care ar putea fi readuse la viata: Smilodon fatalis, Homo neanderthalensis (omul de neanderthal), Thylacinus cynocephalus (tigrul marsupial), Coelodonta antiquitatis (rinocer lanos), Raphus cucullatus (pasarea Dodo), Dinornis robustus (pasarea Moa), Megatherium americanum (lenes urias).

Reteta propusa este asta: descifrarea genomului, recreerea cromosomilor, inserarea intr-un nucleu artificial si inseminarea artificiala a unei specii surogat “purtatoare”. Deocamdata nu se poate face ADN din nimic, nu exista specii compatibile, nu pot furniza ovule sau zigot din care sa se extraga nucleul si apoi sa accepte transferul.

Singura problema reala: sa-L convinga pe Dumnezeu sa adauge ingredientul fundamental – suflare de viata.

Photo credit: IRRI Images


2 thoughts on “Frakenstein’s monster?

Leave a comment