ARN-ul autoreplicator si originea vietii

Science Daily anunta ca cercetatorii au sintetizat pentru prima data molecule de ARN care se pot autoreplica fara ajutorul oricaror componete celulare sau fara ajutorul vreunei proteine. Enzimele ARN participa la reactii fundamentale pentru intocmirea moleculelor de ARN. Variantele enzimelor au fost testate in laborator, sub atenta coordonare inteligenta si conforma unui plan (=metodologie) prestabilit si in conditii supervizate de catre niste ingineri inteligenti. Ni se spune ca s-a reusit izolarea unei variante evoluate de enzima.  Important este de retinut ca acea enzima de la care s-a pornit era deja capabila sa faca replicare chimica de baza.

Un citat din articolul aparut este foarte graitor: “Una dintre teoriile proeminente referitoare la originea vietii postuleaza ca deoarece ARN-ul poate functiona atat ca o gena cat si ca o enzima, ARN ar fi putut aparea inaintea ADN-ului si a proteinelor si a jucat rolul de molecula ancestrala a vietii”.

Desi pare un limbaj stiintific si nu se face referire la supranatural o astfel de afirmatie nu poate fi considerata stiinta de buna calitate intrucat face apel la o enorma credinta, nu are nicio sustinere experimentala si se supune mentalitatii filosofice apriorice (materialiste) a celor care au formulat-o.

De asemenea important de retinut ca in toate aceste experiente nu se vorbeste de viata. Este doar un experiment de biologie moleculara care arata cat de complexe sunt componentele biochimice de care viata se foloseste si cum se comporta substantele chimice. Sistemele de enzime ARN auto-replicatoare nu sunt o forma de viata.

Photo (ADN) by jurvetson (flickr)

4 thoughts on “ARN-ul autoreplicator si originea vietii

 1. Pingback: Descopera… viclenia « office of strategic contemplation

 2. M-a cam ametit articolul asta, dar imi iau timp sa-l mai citesc zilele urmatoare. Btw, da-mi si mie 3 idei de scris articole “publicabile” in evenimentul muscelean.

  In cazul in care iti par prea deschisa la comentarii, ca si cum te-as cunoaste de-o viata, iti marturisesc ca de cand am intrat pe blogul tau mi-am gasit o gramada de raspunsuri la intrebari existentiale…

  sau as putea folosi termenul de ?

 3. 🙂 cred ca i cel mai bun comentariu ever. 🙂

  cat despre idei, ar trebui sa gasesti ceva care ar trezi interesul publicului si l-ar face sa gandeasca. ceva nou.
  (nu-i mult, dar poate ii un punct de pornire 😛 )

 4. Pingback: Despre originea vietii « office of strategic contemplation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s