Quetzalcoatl

O nouă descoperire în China plasează apariţia penelor cu multe milioane de ani mai devreme decât se credea până acum. Tianyulong confuciusi este un dinozaur avipelvian (din ordinul Ornithischia,  care contine reptile cu articulatia pelviană de tip pasăre) despre care se crede că prezenta structuri asemănătoare penelor. Astfel specialiştii plasează apariţia (proto)penelor undeva acum 200 de milioane de ani. Partea remarcabilă este aceea că păsările, despre care se spune că sunt descendenţi ai dinozaurilor, coboară pe linia (d)evolutivă a dinozaurilor cu articulaţie a pelvisului de tip reptilian, nu avian! Cu alte cuvinte toţi dinozauri sunt acum pasibili de a fi fost împănaţi (teoretic).
Descoperirea este notabilă deoarece aruncă în haos orice speculaţie privind apariţia penelor – penele ar fi putut apărea nu numai o dată (adică la dinozauri saurischieni -> păsări) ci chiar de mai multe ori (dinozauri ornitopozi, ba chiar mult înapoi în timp). Orice variantă explicativă necesită un mare salt de credinţă.

Pelvic bone and hip structure of ”Edmontosaurus”, an Ornithischian dinosaur (by Smeira)
First photo – Deinonychus antirrhopus, a theropod from the Early Cretaceous of North America, pencil drawing (by Arthur Weasley)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s