Evolutia, adevar sau minciuna?

Ken Ham a scris aceasta cartea intr-o perioada foarte buna pentru propagarea creationismului stiintific, in anul 1987.  In viziunea lui Ken Ham societatea in care traieste renunta la valorile crestine, ba chiar devine anti-crestina. Pacatul homosexualitatii, crimele avorturilor, renuntarea la institutia casatoriei, cresterea imoralitatii prin propagarea pornografiei si prin vestimentatia provocatoare sunt argumente clare pentru acest lucru. Care este insa cauza acestei degradari a societatii? Ken Ham a identificat aceasta cauza ca fiind renuntarea (si intoleranta) la absoluturile crestinismului. Daca Biblia nu mai este privita ca fiind Cuvantul inspirat al Celui care a creat universul si omul atunci inseamna ca omul poate decide ce e bine si ce e rau (religia umanista). Daca Biblia nu mai este Cuvantul lui Dumnezeu (si s-ar putea foarte bine ca nici Dumnezeu sa nu existe) atunci ceea ce scrie Geneza sunt doar legende pe care nu trebuie sa le mai credem. Autorul sustine ca evolutia este o religie ai carei aderenti cred ca timpul, sansa si lupta pentru existenta sunt cele raspunzatoare pentru aparitia vietii si nu Dumnezeu. [Trebuie precizat aici ca aparitia propriu-zisa a vietii este o necunoscuta in lumea stiitifica de azi. Exista doar speculatii, nu exista dovezi pentru o origine natural-spontana a vietii. Evolutia insa este cea razpunzatoare pentru dezvoltarea si diversificarea vietii].

Punctul de vedere creationist al lui Ken Ham este ca istoria universului si a pamantului poate fi privita din perspectiva a trei idei – creatia perfecta, corupta de pacatul omului si restaurata de Isus Cristos. Intelegerea Genezei este una literala: Dumnezeu a creat cerurile si pamantul si tot ceea ce exista pe el in sase zile de 24 de ore; le-a creat foarte bune, iar moartea si suferinta nu au existat. Cadearea omului in pacat au adus moartea iar accidentele de tipul mutatiilor si lupta pentru supravietuire a celui mai apt nu sunt decat decadere si coruptie. Astfel pamantul a fost distrus prin Potop, doar Noe si ceea ce era in arca scapand cu viata. Fosilele sunt definite de autor ca fiind miliarde de lucruri moarte ingropate in straturi de roca depuse de ape peste tot pamantul. Cristos prin Invierea Sa a biruit moartea si va face un cer nou si un pamant nou.

Ken Ham spune ca ceea ce crezi despre originea ta genereaza perspetiva ta asupra lumii. Daca nu exista un Creator al tau ci esti rezultatul unui proces orb care implica doar forte materiale atunci poti sa traiesti cum vrei, poti sa faci ceea ce vrei si nu vei fi responsabil in fata nimanui. Ken Ham spune ca cea mai atacata carte a Bibliei este Geneza, tocmai pentru ca ea constituie fundatia intregii Scripturii si pe ea stau cladite doctrinele crestine. Autorul prezinta cateva exemple extreme, care chiar daca nu sunt cauzate direct de catre viziunea evolutionista asupra lumii, isi gasesc o buna justificare prin prisma acesteia. Aceste rele sunt: nazismul, rasismul, crimele avorturilor, discriminarea femeilor, imoralitatea in afaceri. Ham pledeaza ca razboiul dintre crestinism si umanism poate fi castigat daca se castiga razboiul de la nivelul temeliilor si anume razboiul impotriva evolutionismului. Metoda este evanghelizarea creationista sau „creation science evangelism”. Metoda de predare recomandata este cea presupozitionalista (aratarea supozitiilor pe care oamenii de stiinta le au in interpretarea dovezilor) in opozitie de cea evidentialista (interpretarea dovezilor in functie de filosofia proponentilor). El vrea sa traga un semnal de alarma in lumea crestina si sustine ca odata tolerata eroarea evolutiei aceasta va declansa un proces de obisnuinta, de cooperare, contaminare si in final de capitulare in fata erorii.

Ham isi incheie pledoaria cu 2 Petru 3: 3-7 „ Înainte de toate, trebuie să ştiţi că în zilele de pe urmă vor veni batjocoritori plini de batjocură, care vor umbla după poftele lor şi vor zice: „Unde este promisiunea venirii Lui? Căci de când au adormit strămoşii noştri, toate rămân aşa cum au fost de la începutul creaţiei!” Ei înadins ignoră faptul că prin Cuvântul lui Dumnezeu au existat ceruri cu mult timp în urmă, precum şi un pământ scos din apă şi întreţinut prin apă şi că lumea de atunci a fost distrusă tot prin ele, când a fost inundată de apă. Însă cerurile şi pământul de acum sunt păstrate pentru foc prin acelaşi Cuvânt, fiind ţinute până în ziua judecăţii şi a distrugerii oamenilor neevlavioşi.”

Cartea mai contine si 20 de motive din cauza carora, in opinia autorului, Geneza si teoria evolutiei nu sunt compatibile precum si un scurt eseu aupra „zilei” din Istoria facerii.

Rating: 8/10

*Desi exista idei/ abordari de care nu sunt convins, acord acest rating datorita entuziasmului si fortei mesajului lui Ken Ham.

3 thoughts on “Evolutia, adevar sau minciuna?

  1. Cartea mi se pare ca e adresate in special credinciosilor, pentru a-i avertiza cu privire la consecintele acceptarii sau incorporarii evolutiei in cresinism. Este foarte buna in acest scop. Este relevanta in special pentru contextul american, la noi nu e asa puternica inca ciocnirea intre crestinism si secularism, dar creste, am vazut recent actiunile Asociatiei umaniste din Romania, si pregatesc proces peste proces oriunde vad vreo favorizarea sau promovare a religiei din partea statului.

  2. Pingback: Din blogosfera evanghelică clujeană 1-30 aprilie « Clujul Evanghelic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s