Henry F. Schaefer III la CLUJ

Henry F. Schaefer III:

Henry F. Schaefer III, Profesor de chimie computaţională la Universitatea Georgia, din Athens, Georgia, SUA a fost onorat de Universitatea Babeş-Bolyai cu titlul de DOCTOR HONORIS CAUSA. El a susţinut în data de 13 mai 2009 prelegerea intitulată “The Big Bang, Stephen Hawking and God” în faţa unei săli arhipline.

Au fost prezente persoane care au distribuit un “manifest” chiar înainte de startul prelegerii (cu sau fără ştirea organizatorilor) prin care atenţionau publicul că Schaefer “promovează idei religioase pretinzând că sunt ştiinţifice”. Dacă înlănţuirea dinainte gândită a unora din public  la întrebările de la final nu ar fi fost evidentă, aş fi putut spune că avertismentul a fost o întâmplare. Dar aşa nu rămâne nimic de spus decât că a fost o exagerare menită să discrediteze vorbitorul, întrucât Henry Schaefer a avertizat atât la începutul cât şi pe parcursul prelegerii că expunerea domniei sale este o îmbinare între idei ştiinţifice şi religioase, punctând distincţia dintre ele.

La sfârşitul prelegerii a fost oferit volumul Science and Christianity: Conflict and Coherence, scris de Schaefer, împărţit de un domn de la UBB, în mod mizerabil-românesc doar profesorilor (ăia universitari cu salarii mari) ce s-au înghesuit în faţă, chiar dacă înaintea domiilor lor au fost studenţi care au solicitat volumul. Sper totuşi ca fiecare volum distribuit să atingă raţiunea a cel puţin unei persoane în mâna căreia va ajunge.

Schaefer a spus că dovezile din cosmologia actuală suţin o cosmogonie teistă (bazându-se şi pe argumentul cosmologic). El a citat numeroşi oameni de ştiinţă, distinşi cu Premiul Nobel, care cred în existenţa lui Dumnezeu (sau a unui dumnezeu). A mai spus că incidenţa credinţei în Dumnezeu, în rândul oamenilor de ştiinţă, este aproximativ aceeaşi cu cea “din rândul camionagiilor” (oamenilor de rând). O observaţie  din public a spus că o statistică publicată de Nature referitoare la componenţa NAS (National Academy of Sciences) susţinea că doar 7% dintre oamenii de ştiinţă sunt creştini, Dr. Schaefer replicând că acei oameni au o sistuaţie materială foarte bună ceea ce le-ar fi determinat poziţia filosofică. Din păcate nu am reţinut sursa invocată de domnul Schaefer şi nici eşantionul.* Mai jos puteţi asculta două file-uri audio, dacă aveţi răbdarea şi îngăduinţa de a trece peste neajunsurile înregistrării (a se asculta la maxim).

Schaefer1

Schaefer2

*Later edit

3 thoughts on “Henry F. Schaefer III la CLUJ

 1. Statistica apartine revistei Nature. Aceeasi revista Nature in care domnul Schaefer publicase articolul aratat la inceput. Si spune ca din cei 500 de membri NAS doar 7% sunt credinciosi. Desigur argumentul lui a fost ca situatia materiala deloc precara a academicienilor ar fi cauza ateismului lor.

  Nu am avut timpul necesar pentru a-i cita si un articol din Scientific American care arata ca ateismul/agnosticismul este un trend general in comunitatile stiintifice (cam 60%). Domnul Schaefer citeaza un studiu care arata ca 40% dintre doctoranzi merg duminica la biserica, numar ce nu difera semnificativ de media nationala din SUA. Totusi nu mentioneaza ca acei doctoranzi nu studiaza toti stiinte ale naturii (fizica, chimie, biologie) precum nici sursa acestui poll — probabil facut cu neutralitatea stiintifica caracteristica Institutului Discovery.

  In apararea mea trebuie sa spun si ca inlantuirea intrebarilor din public nu a fost gandita INAINTE de vreo conspiratie ateista clujeana. Flyerele au fost impartite de studenti pe care nu ii cunosteam a priori conferintei si nici nu auzisem de ei. Sunt totusi pe deplin de acord cu cele scrise in brosura. Si as dori sa stiu care sunt minciunile ordinare scrise in ea.

  Da, aveam o idee generala asupra intrebarilor pe care vroiam sa le pun domnului Schaefer dinainte, avand o imagine de ansamblu a lucrurilor pe care urma sa le spuna. Mi-ar place sa mi se explice prin ce e asta o marsavie din partea mea. Oricum atitudinea evaziva a domnului Schaefer in privinta intrebarilor lasa de inteles ca nu e in stare sa-si sustina cauza cu fermitatea necesara. 6 intrebari acceptate e chiar slab, mai ales din partea unui academician de reunume precum dansul. Si mai ales pentru niste afirmatii atat de vag argumentate.

  Si NU, Henry Schaefer nu a reusit sa faca o distinctie clara intre ideile stiintifice si cele creationiste. A incercat sa amestece ideea de Big Bang si ideea de creationism crestin intr-un terci de idei lipsit de substanta si fundament stiintific. A fost un speech menit prozelitismului, asezonat cu fapte irelevante temei prezentate (birouri curate/murdare?!?), o inlantuire de citate ce nu argumentau concluziile prezentate de dansul. Big Bang-ul a fost o teorie controversata, acuma e un fapt stiintific, dar NU e un argument valid pentru creationism. Dovada numarul (foarte) ridicat de atei astronomi. Unii chiar militanti.

 2. multumesc pentru precizarile legate de statistici.

  premeditarea am dedus-o din inlantuirea in special a intrebarilor legate de ziua a IVa din Geneza si lipsa observatorului pentru a relata faptul. apoi cartea amintita la sesiunea de intrebari este aceeasi ca si in avertisment (sunt probabil o multime de lucrari. de ce numai aceea?). flyerele sunt pana la urma un exercitiu democratic. asa ca da, formularea mea a fost neadecvata (era totusi la singular).

  n-as putea da motive pentru care dr. Schaefer nu a raspuns mai multor intrebari. ar putea fi orarul foarte strict pe care UBB i l-a facut, la 7:30 fiind programata masa la restaurantul Aroma – deci un drum lung de facut. Apoi, din putinele prelegeri le care am asistat (asadar nu generalizez) am observat ca uneori, unii oameni “importanti” scapa din vedere individul si se adreseaza in deosebi grupului. Sau poate ca nu a vrut sa intre in detalii. Nici la intalnirea de la fac. de chimie nu a raspuns la mai multe, cred ca au fost doar 4 – dar acelea au fost doar in cadrul “stiintei”.

 3. Pingback: Din blogosfera evanghelică clujeană 1-31 mai « Clujul Evanghelic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s