Vreti ananasul mai dulce?

Adăugaţi sare!

Însă de ce adăugând sare, ananasul devine mai dulce? Un articol ABC Science ne spune că lucrurile se petrec mai degrabă în creierul nostru datorită interacţiunilor complexe dintre gusturi* (dulce, sărăt, amar, acru, umami).  De exemplu, dulcele şi amarul se anihilează reciproc, ca atunci când puneţi zahăr în cafea. În cazul nostru avem dulce, amar şi sărat. La nivelul papilelor gustative, sodiul din sarea de bucătărie este inhibitor al semnalului pentru gust amar, care nu mai ajunge la creier, astfel încât gustul dulce este mult mai pregnant (nu este contrabalansat de gustul amar din ananas). La nivel biochimic, reacţiile sunt de asemenea compexe.

* unii mai spun că există şi gustul picant (iute) sau cel metalic.

Photo by Kyle McDonald (via flickr)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s