Schizosonetul lui Ad. Chivu

Această carte îmi place şi nu-mi place. Ce ar putea fi mai tipic pentru un sonet postmodern de toată frumuseţea? Mi-a plăcut această schizofrenie literară, acest strigăt-suspin, solitar şi în acelaşi timp într-o societate în decompunere. Nu mi-a plăcut societatea pe care o descrie, viaţa pe care o descrie.

Sonetul consemnează trăirile celui părăsit; legătura cu ea fusese atât de puternică încât nu poate accepta despărţirea. De aceea o mai strigă prin casă (deşi ştie că nimeni nu-i va răspunde); pregăteşte masa pentru doi (deşi ştie că va cina singur). Întrebarea obsesivă este unde eşti? nu ca o întrebare care îşi aşteaptă răspunsul ci ca o consemnare deznădăjduită a realităţii pierderii, implacabilă şi ireversibilă. Substanţa eului a pierdut din consistenţă. Aceste episoade de poem sunt întrerupte de legătura cu lumea cotidiană, consemnată de fraze maşinale, lipsite de lirismul poeziei. Însă cum poate fi asigurat echilibrul mental într-o societate în care: “fericirea nu ţine cont de morală, politica se reduce la interes, legile sunt date în defavoarea omului, atitudinea creştină este anacronică, iar eşecul este contemporaneitate”?

În “Orthodoxia” lui, Chesterton arată că nebunia survine atunci când Raţiunea divină este înlocuită de sinele uman. Eu-ul personal devine centrul universului iar egocentrismul este trăsătura fundamentală a societăţii de consum. În schizosonet, lipsa de valori din cadrul societăţii şi renunţarea la absolutul moral, lasă omul fără niciun punct de sprijin. Astfel omul îşi doreşte nebunia, schizofrenia: “îmi doresc s-o iau razna, să nu mai ştiu nimic despre mine”. În astfel de condiţii pasivitatea  e firească “asemeni unei realităţi masacrate/ or să treacă toate”.

Rating: 7/10

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s