Parintii Bisericii si intelectualismul

Părinţii Bisericii, cu toate că acordau demersurilor intelectuale o importanţă secundară şi inferioară cunoaşterii spirituale, nu au încurajat niciodată un spirit antiintelectual. Ei nu au negat nici rolul pozitiv al învăţăturilor laice – atunci când acestea erau puse într-un context potrivit – în atingerea înţelepciunii de către om. De fapt, nu numai că unii dintre cei mai renumiţi Părinţi erau consideraţi învăţaţi şi clerici în acelaşi timp, dar ei au ajutat şi la cultivarea întregirii spirituale a multor tineri din vremea lor prin echilibrul impus între pregătirea minţii şi formarea sufletului.

Arhiepiscop Chrysostomos

7 thoughts on “Parintii Bisericii si intelectualismul

  • Primele scoli publice deschise pt. toti copii , inclusiv pt. cei saraci au aparut in tarile protestante(ca sa poti traii conform principiului ,,Sola Scriptura” trebuia sa stii Scriptura dar pentru asta trebuia sa stii sa scrii si sa citesti , ceeace in Evul Mediu foarte putini oameni stiau)

  • Da , religia crestina a favorizat nasterea stiintei MODERNE. Nu trebuie totusi uitat faptul ca stiinta au avut si societatile dominate de alte religii : China Antica, Egiptul faraonilor, Grecia antica, Califatele arabe , Imperiile bastinasilor din America centrala si de S , India. Si nu in ultimul rand Israelul: intelepciunea lui Solomon exprimata in Proverbe si Eclesiastul, cercetarile in domeniul astronomiei(pt. a se calcula data sarbatorilor religioase din Vechiul Testament). Evreii au fost un popor care a fost intotdeauna interesat de stiinta si educatie , nu e de mirare ca au cel mai mare numar de laureati ai premiului Nobel.
   Mare parte din dezvoltarea stiintifica a Europei se datoreaza profesorilor universitari si cercetatorilor evrei.
   ,,Fratii” arabi au contribuit si ei la dezvoltarea stiintifica a Europei prin aducerea in Europa a cartilor autorilor antici , carti care s-au pierdut in Europa la inceputul evului mediu in timpul invaziilor care au ravasit mare parte din Europa. Carti antice pierdute de secole in Europa de Vest au fost reintroduse de arabi si evrei prin Spania( care a fost sub stapanire araba sute de ani) si Sicilia(o alta fosta ,,colonie” araba) . Calugarii crestini au preluat aceste carti si le-au tradus in latina , dupa care in perioada Renasterii au fost traduse in limbile europene . Si pornind de la aceste carti Europa de V a inceput sa faca din nou stiinta . Europa a avut sansa de a avea niste arabi si evrei pe de o parte si niste calugari crestini pe de alta parte care au reusit sa puna deoparte ura religioasa si sa faca schimb de cunostinte. Nu au fost multi care au facut acest lucru dar acel procent minoritar care a reusit sa se desprinda de fanatismul politico-religios al epocii , a facut un mare bine Europei si lumii intregi.

 1. Da parintii bisericii (mai ales cei care au trait din sec.III inainte, cei de pana atunci nu prea s-au ocupat cu educatia laica ci mai mult cu teologia , din cauza persecutiilor la care era supusa Biserica) au fost mari oameni de cultura , mari promotori ai educatiei . Cunoscatori ai filosofiei si stiintelor vremii.
  Problema e ca, nu cunosteau suficient de bine Vechiul testament si asta i-a dus pe multi din ei in antiudaism si antisemitism( Ioan Gura de Aur , Ambrozie al Milanului). In plus nu trebuie sa uitam ca ei sunt partial vinovati de raspandirea a fel de fel de obiceiuri dubioase in crestinism( a se citi Predicile lui Ioan Gura de aur in care promoveaza cultul sfintilor si moastelor) . In schimb invataturile lor morale sunt bune si demne de luat in seama ca si argumentele filosofice folosite in apologiile lor.
  Marele lor merit e ca au reusit sa imbine credinta crestina cu viata de zi cu zi , nu s-au inchis intre cei patru pereti(desi unii ar fi vrut asta dar circumstantele vietii i-au obligat sa stea in societate si sa isi slujeasca semenii- a se vedea cazurile lui Vasile cel Mare si Grigorie de Nazzianz) ai bisericii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s