Picturi rupestre la Coliboaia

O echipă de speologi români a descoperit în Peştera Coliboaia din Munţii Apuseni (jud. Bihor) o serie de picturi rupestre a căror autenticitate a fost confirmată de o echipă de specialişti francezi. Aceste picturi, a căror vârstă a fost estimată la aproximativ 25.000 de ani, înfăţisează “un bizon, un cal, posibil o felină, unul sau două capete de urs şi doi rinoceri”. Peştera este deosebit de interesantă şi fiind inundată pe mai multe sectoare se recomandă a fi explorată de către speologi experimentaţi. Peştera Coliboaia se află în administrarea Muzeului Ţării Crişului.


Aceste picturi rupestre, cele mai vechi din Europa Centrală contrazic anumite teorii despre aşa numiţii oameni primitivi. Autorii acestor picturi, care trăiau probabil în peşteri, nu erau nişte sălbatici ci aveau un simţ artistic precum oamenii de azi.

Administrarea peşterii de către Muzeului Ţării Crişului din Oradea este deosebit de problematică întrucât această instituţie (probabil din lipsă de fonduri) nu are capacitatea de a-şi administra propriile clădiri şi colecţii din Oradea, Palatul Baroc fiind închis pentru public încă din 2006.

Photo: Federatia Romana de Speologie

Advertisements

2 thoughts on “Picturi rupestre la Coliboaia

 1. bai prostovan tzarevici cine mata ti o spus ca Muzeul nu si poate administra propriile cladiri si colectii, tactu stie ca muzeul tre sa se mute pentru ca palatul baroc a fost retrocedat episcopiei romano catolice!!!
  decata sa scrii tampenii mai bine amputeaza ti creierul ala de gaina!!

 2. iata desigur o mostra a ceea ce cred unii ca inseamna “dreptul la libera exprimare”. si desigur le este permis sa se esprime. fiecare dupa capaitatile sale.
  apreciem aici in mod deosebit atentia acordata familiei tariste precum si folosirea apelativului de politete “mata” (ca si matale, mataluta, etc).
  ne surprinde de asemenea perspicacitatea in utilizare a acelor multi de “i”, dat fiind faptul evident ca in contextul dat era de asteptat a se gresi.
  asadar, in transmiterea informatiei privind retrocedarea cladirii in discutie catre episcopie, nu deranjeaza decat, minimal desigur, folosirea agresiv-repetitiva a semnelor de exclamare.

  [sa nu creada cineva ca “Muzeul” are o buna capacitate de administrare. altminteri din 2006 s-ar fi miscat ceva. dupa tonul comentariului de mai sus, banuiesc ca este un angajat al “Muzeului”; asa mi s-a adresat si la fata locului]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s