Comentarii la Mecanica Inimii

Am reusit sa termin de citit cartea mai repede decat ma asteptam; mentionez ca a fost a 2-a sau 2 3-a carte citita in format electronic. Fluenta remarcabila a textului mi-a facilitat asadar lectura. Nu o sa fie o recenzie ci mai degraba cateva idei pe care le-am notat “la cald”. In general mi-a placut destul de mult aceasta carte insa am fost si dezgustat de cateva insertii.

“Each beat of your heart is a small miracle.” Unele lucruri par nesemnificative, banale insa daca te gandesti mai bine la ele iti dai seama de ce bogatie ascund. Viata insasi este un miracol si inima (fizica) este pompa care ne mentine in viata. Ganditi-va la anatomia si fiziologia inimii si apoi intrebati-va daca un asemenea organ putea aparea din nimic sau ne sugereaza un plan in spatele materiei.

“Dreams have a hard time surviving when confronted with reality.” Cred ca un asemenea avertisment este util de luat in seama cu atat mai mult cu cat aceasta carte te indeamna la visare. “All love’s pleasures and joys are paid for one day with suffering. And the more passionately you love, the more your pain will increase. It might survive the intensity of pleasure, and beyond. But it is not robust enough to endure the torment of love.” Acest paragraf poate fi adus ca argument pentru tipul de dragoste pe care il are in vedere (in principal) aceasta carte.

E interesanta si ideea (testata “in teren”) cum unii oameni isi pot sustine fericirea autocompatimindu-se: zicea Madeleine ca trebuie mereu si mereu sa plangi si sa iti consumi lacrimile daca vrei sa fii fericit. Aceasta afirmatie arata din nou tipul de dragoste indreptata spre propria persoana, spre satisfacerea eului. S-ar putea ca M. sa fi trait o asemenea poveste.

Mecanicism vs. emotii. Un ceasornic este mecanica pe dinafara si emotie pe dinauntru. Adica noi vedem un rezultat, si anume ceasul, care este ceva inanimat, fara viata in el insusi dar care avea in spate munca si pasiunea unui creator. Emotia este asadar ascunsa. Cu oamenii nu trebuie ca lucrurile sa stea asa: chiar daca unele forme ale mecanicismului par sa fie reinviate sub forme noi, monistice. Noi suntem mai mult decat materie. Oamenii sunt mecanica pe dinautru si emotie pe dinafara. Noi avem o functionalitate, insa daca nu ne exprimam in cadrul unor relatii interumane, ruginim. Sentimente ca dragostea trebuie sa fie exteriorizate, nu trebuie ascunse deoarece acestea vor ajunge sa dauneze. Mai tarziu, cand Jack este in tren spune “I’ll be sick if I don’t speak to somebody.” Dragostea dulce din interior, daca nu este marturisita, nu este revarsata asupra obiectului ei, ajunge sa produca multa amaraciune in inima. In timp, Jack afla ca “Falling in love can’t be as terrifying as finding yourself alone on some ghost train with Jack the Ripper.” Invata ca sunt lucruri mai rele decat a te indragosti.

Jack: I get the impression their hearts need the care of a good clockmaker even more than mine does. Uneori daca suntem suficient de empatici si cu nevoile celor din jur vom vedea ca sunt oameni care sufera mult mai mult ca noi. Intodeauna vom avea pe cine sa ajutam.

Bun, si acum la partea care m-a dezgustat. Prezenta acestui aspect in minunata poveste il gasesc foarte dezamagitor. Aproape ca ma face furios. Subtilitatile erotice le gasesc dezgustatoare nu din cauza obscenitatii lor ci din pricina faptului ca sunt proiectate asupra unor personaje infatisate ca si copii. Gasesc ca abordarea autorului este perversa.

Rating: 6,5/ 10

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s