Starea insectelor in Europa

În general ne aducem aminte de fluturi sau libelule doar după venirea primăverii când ne încântă cu zborul lor. Iarna însă, când nu se iese pe teren pentru a le inventaria, este timpul potrivit pentru statistici.

Mai jos vă ofer situaţia fluturilor, libelulelor şi a coleopterelor saproxilice la nivel European. Dacă doriţi şi rapoartele oficiale acestea se găsesc pe siteul Comisiei Europene (ask me).

Fluturii:

Jumătate dintre speciile de fluturi sunt stabile numeric, 31% sunt în scădere şi numai 4% sunt în creştere. 9% dintre fluturi sunt ameninţaţi cu dispariţia în întreaga Europă iar 10% în curs de ameninţare. Cauze: practici agricole.

Libelulele:

Aproximativ 15% dintre libelulele europene sunt în pericol, iar 11% în curs de ameninţare. 24%  dintre specii au popuaţiile în scădere iar 10% în creştere. Ameninţări: practici agricole, schimbări climatice – seceta, poluarea apei, construirea de baraje, rezervoare.

Coleoptere saproxilice:

46 de specii (11%) sunt ameninţate, iar 56 de specii (13%) sunt în curs de ameninţare. Ameninţări: defrişarea. (Coleopterele saproxilice trăiesc în lemnul putrezit şi au rol în recircularea elementelor chimice din solurile pădurilor).

Dragonfly photo: tibchris
Butterfly photo: her wings

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s