În general ne aducem aminte de fluturi sau libelule doar după venirea primăverii când ne încântă cu zborul lor. Iarna însă, când nu se iese pe teren pentru a le inventaria, este timpul potrivit pentru statistici.
Mai jos vă ofer situaţia fluturilor, libelulelor şi a coleopterelor saproxilice la nivel European. Dacă doriţi şi rapoartele oficiale acestea se găsesc pe siteul Comisiei Europene (ask me).
Fluturii:
Jumătate dintre speciile de fluturi sunt stabile numeric, 31% sunt în scădere şi numai 4% sunt în creştere. 9% dintre fluturi sunt ameninţaţi cu dispariţia în întreaga Europă iar 10% în curs de ameninţare. Cauze: practici agricole.
Libelulele:
Aproximativ 15% dintre libelulele europene sunt în pericol, iar 11% în curs de ameninţare. 24% dintre specii au popuaţiile în scădere iar 10% în creştere. Ameninţări: practici agricole, schimbări climatice – seceta, poluarea apei, construirea de baraje, rezervoare.
Coleoptere saproxilice:
46 de specii (11%) sunt ameninţate, iar 56 de specii (13%) sunt în curs de ameninţare. Ameninţări: defrişarea. (Coleopterele saproxilice trăiesc în lemnul putrezit şi au rol în recircularea elementelor chimice din solurile pădurilor).
Dragonfly photo: tibchris Butterfly photo: her wings