Cioran despre iubire

Am cel mai mare dispreţ pentru acei ce râd de sinuciderile din iubire, deoarece aceştia nu înţeleg că o iubire ce nu se poate realiza este pentru cel ce iubeşte o anulare a fiinţei lui, o pierdere totală de sens, o imposibilitate de fiinţare. Când iubeşti cu întreg conţinutul fiinţei tale, cu totalitatea fiinţei tale subiective, o nesatisfacere a acestei iubiri nu poate aduce decât prăbuşirea întregii tale fiinţe.

12 thoughts on “Cioran despre iubire

 1. Pingback: Cioran despre iubire - Ziarul toateBlogurile.ro

 2. Multumesc pt. comentariu.

  O singura verificare empirica va distruge afirmatia “complet neadevarat”. Aceasta exista. Desigur, in afara situatiei in care prin “imposibilitate de fiintare” doriti sa intelegeti literal disolutia sau anihilarea acelei persoane in clipa cand a realizat lipsa impartasirii dragostei.

  Nu inteleg ce vreti sa spuneti cu “fizic capabili”. Iubirea nu este ceva fizic, material. Nu poti pune mana pe ea. In cazul in care aveti o viziune exclusiv materialista asupra vietii, atunci aceasta iubire se reduce la simple reactii si substante chimice, iar in acest caz discutia este inutila.

  In plus, nu cred ca afirmatia lui Cioran implica iubirea pentru o singura persoana.

 3. Frumos. Probabil depinde de persoana. “La o verificare empirica”, o perioada te simti sters cu radiera, ti se rapeste “sensul” fara sa poti face nimic. Dar te “redesenezi”, chiar mai clar, mai definit, cu detalii nou descoperite, fie pentru ca realizezi ca persoana nu merita, fie pentru ca esti puternic, fie pentru ca n-ai de ales. Sau toate la un loc. Credeam ca afirmatia “timpul vindeca” nu e decat un cliseu, dar, daca ii acorzi timp, psihicul uman reuseste sa se vindece treptat.

 4. dar daca te-ar redesena altcineva? sau e greu de presupus asta intr-un context de rapire a sensului?

  s-ar putea ca in timp vindecarea sa nu se datoreze faptului ca “persoana nu merita” ci ca pur si simplu povestea respectiva nu mai are sens.

 5. Mmm, cred ca pentru o noua relatie (daca la asta te referi prin faptul de a fi “redesenat” de altcineva) trebuie mai intai sa iti revii prin fortele proprii, sa-ti lingi ranile si sa le lasi timp sa se vindece, sa tragi concluzii si sa inveti ceva din experinta precedenta, sa lasi bagajul afectiv in urma, altfel apar probleme.

 6. cred ca situatia cea mai facila este sa ajungi la intelegerea faptului ca nu mai are niciun sens. [ceea ce este greu =))] si intrebarea este ce faci cu acea dragoste ramasa in tine pe care nu o mai poti trai fata de persoana respectiva.

 7. Probabil se petrece cu creierul, gandindu-te constant si intr-un anumit mod la respectiva persoana, ceea ce se intampla cu o potecuta pe care se tot merge. Potecuta devine drum, se adanceste, se largeste; se creeaza sinapse, se dezvolta, gandurile o iau mai mult pe acolo. Si dintr-o data esti nevoit sa semeni iarba pe drumeag, sa nu se mai vada c-a trecut cineva. E greu, mai ales ca iubirea e investitia a doua persoane, iar cand una din ele decide sa nu mai continue, cealalta nu are nimic de spus. Poate doar privi coplesit de neputinta. Dar, cum spunea Carl Sandburg, iarba acopera totul. Am si o melodie care merge cu subiectul – Fistful of Love (Antony and the Johnsons) :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s