Visible

Related to the tragic events from Japan The Guardian asks something like Where was god? And it is a good question.

what happened to this omnipotent, omniscient, omnipresent and benevolent being who has magically … not appeared?

But why does not the editor ask why are humans always blaming God for natural disasters and never grant him all the good things? For example rain on our crops to grow or just a beautiful sunrise to make our day.

A loving god should either not allow bad things like earthquakes, tsunamis and nuclear reactor explosions  to occur  or should  “man up” and fix them when they do.

Earthquakes and tsunamis are natural disasters. Reactor explosions are due to human error or at least reactors are human constructions. Seeing god as a fairy that magically repairs things is a distorted picture of how God actually is. God has other attributes beside love and goodness. What about His auto-limitation and His non-interventionism? And what about the love, the solidarity shown between people when things like this happen?

So is The Guardian making atheist propaganda? Probably. But also assumes the existence of God.

 

5 thoughts on “Visible

 1. Sunt complet de acord. Imi place ce ai spus despre auto-limitare si non-interventie. Cu singura mentiune ca ele sunt temporare (in ce priveste dezastrele. In ce priveste liberul arbitru, prevederea viitorului, etc., e alta chestiune). De ce zic asta:
  – Inca de la inceput, omul si-a folosit liberul arbitru pentru a deveni independent, pentru a-si impune propriile norme in ce priveste binele si raul (momentul nerespectarii poruncii de a nu manca din pomul binelui si al raului);
  – Facand acest pas, ei nu au devenit independenti, ci au facut exact ce planificase Satan. Din acel moment, lumea a ajuns sa “zaca in pueterea celui rau”, cum afirma 1 Ioan 5:19;
  – In prezent, din dreptate, Dumnezeu le-a dat oamenilor ocazia sa demonstreze daca alegerea lor a fost corecta. Ar fi putut pur si simplu sa-i elimine pe cei doi si sa creeze o alta pereche umana, dar cum ramanea cu ingerii care au fost prezenti la acel act de razvratire si se puteau intreba daca oamenii nu au cumva dreptate?
  – Deci e firesc ca Dumnezeu sa nu intervina in astfel de dezastre si in cursul tot mai rau pe care il ia omenirea. Daca ar interveni si ar imbunatati ceva, l-ar ajuta pe Satan sa-si sustina cauza. Asta nu inseamna ca sta cu mainile in san. El a luat imediat masuri: venirea unei “seminte” – Isus, in baza careia toate popoarele urmau sa fie binecuvantate.
  – La un moment dat, insa, cand perioada de “libertate” se va incheia, Dumnezeu va interveni si isi va indeplini scopul initial, “precum in cer, asa si pe Pamant”, aplicand valoarea jertfei de rascumparare a lui Isus pentru a elimina toate consecintele neascultarii: imperfectiune, boala, chiar si moartea. Looking forward to it!

 2. 🙂 Nuu, te stiu de mai mult timp, fie de la Aproapealb, fie – sigur – de pe The Book Club. Sunt aceeasi Dia de acolo si aceeasi Dia care ti-a mai comentat aici. Numai ca blogul meu a luat o pauza o perioada si nu-l mai atasam la ID cand comentam. Si stiam si ca tu erai wi|u pe Flickr 🙂
  [acum, edited]

 3. Cum anume crezi ca putem “sa demonstram daca alegerea a fost corecta”?
  Nu putea sa ii elimine pe cei doi datorita caracterului Sau. Asta ar insemna ca ar fi putut exista un lung sir de creatii facute si nereusite. Si cu ingerii ar fi putut proceda la fel, adica sa ii distruga.

  Legat de relatia lui Dumnezeu cu dezastrele ar putea fi vorba de fapul ca El permite unui dezatsru sa aiba loc sau il aduce.

 4. La nivel global si istoric, prin consecintele acestei alegeri. Oamenii pretind ca au dreptul sa decida ce e bine si ce e rau? Ca ii opresc de la ceva bun ce li se cuvine? Ok. Sa vedem ce aduce asta. Faceti ce stiti. Si acum, dupa mii de ani de asa zisa independenta, se poate spune ca ‘toata creatia continua sa geama si sa sufere’ (Romani 8:22). Oamenii au incercat toate formele posibile de conducere: capitalism, comunism, etc. Nu mai au ce inventa si toate au dat gres.
  ———-
  Da, ai dreptate, El permite (asa cum face, deocamdata, in cazul majoritatii dezastrelor) si, rareori, aduce si dezastre. Insa cele “aduse” de El au niste caracteristici definitorii. Daca analizam exemplele din Biblie – Potopul, Sodoma si Gomora, cucerirea Ierusalimului (si de catre babilonieni, in 607 i.e.n., si de catre romani, in 70.e.n.), etc., este evident ca, inaintea fiecarui dezastru, Dumnezeu trimitea avertismente repetate, oferea instructiuni clare prin care cei ascultatori se puteau salva si distrugerea era selectiva. Scopul lui Dumnezeu nu e sa distruga la gramada. El doreste sa corecteze. Exemplu cazul Ninive. Istoria confirma faptul ca ninivitii erau foarte cruzi. Ajunsesera la un apogeu de violenta. Dumnezeu il trimite pe Iona sa-i avertizeze. Ninivitii se caiesc sincer. Dumnezeu ii iarta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s