Zgomotul si furia

Am văzut povestea din romanul lui Faulkner ca privind printr-un geam aburit şi fragmentat. După primele pagini am fost sceptic că am să înţeleg ceva însă am fost surpins de modul în care se compunea povestirea pe parcurs. Unele momente au fost greu digerabile şi greu de înţeles şi ma întreb dacă nu chiar şi autorul a fost la un momendat încurcat de propria-i scriitură (parcă era aşa: Quentin pune o scrisoare în haină şi una în cutia poştală – apoi se urcă în autobuz – alte chestii – coboară şi îşi duce mâna la buzunarul cu scrisori).

Mi-a plăcut poezia de pe alocuri: Caddy miroasea ca pomii sau lumina scădea încet fără să-şi schimbe calitatea, ca şi cum eu şi nu lumina m-aş fi schimbat pierzându-mi puterea.

Am găsit şi o metaforă extraordinară care pare să exprime esenţa destinului acestei familii (un destin tragic, negru, din care nu mai rămâne nimeni; o familie tristă, perisabilă din care nu mai rămâne nimic, generaţiile urmând aceaşi spirală implacabilă):

Ferestrele noastre erau întunecate. La intrare nu era nimeni. Când am intrat am mers până lângă peretele din stânga dar nu era nimeni; doar scările arcuindu-se în sus în umbră, ecourile paşilor generaţiilor triste ca praful uşor peste umbre, paşii mei trezindu-i ca praful, ca lin apoi să se aşeze iarăşi.

Un alt citat interesant: Banii n-au valoare, contează doar cum îi cheltuieşti. Şi tot din Jason: Nu-i promit niciodată nimic unei femei şi nici n-o las să ghicească dinainte ce am de gând să-i dau. Dacă nu îţi vine în gând ce surpriză să le mai faci n-ai decât să le arzi una peste bot.

Subiectul romanului nu pot să zic că a fost pe gustul meu.

Rating: 5/10

6 thoughts on “Zgomotul si furia

  1. Am gasit cartea din intamplare intr-un anticariat. Am cumparat-o doar sa vad despre ce e vorba pentru ca stiam ca a fost propusa spre citire. Din primele 20 de pagini n-am inteles nimic. Am ajuns pana la 60. Mi se pare o carte ciudata, iar la inceput credeam ca citesc o traducere proasta. Apoi mi-am dat seama ca acesta e stilul scriitorului. Sunt prea multe verbe, iar unul de care s-a abuzat este “taci” . Am pus cartea frumusel pe raft si acolo o sa ramana muuult timp.

  2. Din tot ce-am avut ca lectura obligatorie in facultate, romanul asta mi-a placut cel mai mult, sau aproape – sa nu exagerez, ca oi mai fi uitat. Poate pt. ca era primul in care intilneam fluxul constiintei [stream of consciousness suna mai misto :)] ca tehnica narativa, pentru care am facut o pasiune ulterioara.

    Fain ca ati ales-o pt. Book Club.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s