Cumpatare

Vinul şi mustul iau minţile omului.

Osea 4:11

vs.

Domnul a răspuns şi a zis poporului Său: „Iată, vă trimit grâu, must şi untdelemn proaspăt, ca să vă săturaţi de ele. Ariile se vor umple de grâu, vor geme tocitoarele şi teascurile de must şi de untdelemn.

Ioel 2: 19, 24

Advertisements

10 thoughts on “Cumpatare

 1. E ca și cu mana în pustie. Oamenii vroiau neapărat zarzavaturi. Și le-a dat Domnu’ carne și de toate , de le-a ieșit pe ochi! (poate doar așa s-ar fi săturat și ei! ) 😉

 2. Buna Ziua!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
  Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
  Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
  M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
  Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
  Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

  http://www.radiowhisper.com
  Multumesc,
  Cu stimă Vlad!

 3. Graul, vinul si uleiul de masline erau considerate alimente de baza (strictul necesar) in Orientul Mijlociu la acea data. Era o asigurare sugestiva ca nu avea sa le lipseasca niciodata hrana de baza. Asta e unul din lucrurile care imi plac la Sfintele Scripturi: imaginile sugestive, chiar poetice pe care le contine.

  Referitor la ce spunea Andreea despre carne, israelitii au fost intradevar mofturosi, iar Dumnezeu le-a dat. Apoi au fost pedepsiti, dar nu pentru nemultumire, cat faptul ca erau atat de lacomi ca n-au mai asteptat ca sangele sa se scurga din prepelite si le-au mancat cu sange, fapt extrem de grav conform Legii Mozaice.

  • cu privire la primul paragraf, doar o asigurare ca nu inteleg gresit ce ai scris. sper ca nu cumva vrei sa spui ca de fapt este o vorbire metaforica, poetica referirea la “grau, must si untdelemn” si ca de fapt autorul nu se refera deloc la vin asa cum il stim noi ci e vorba doar de o asigurare ca “Domnul le va purta de grija”.

   imi place si mie poezia din Sfintele Scripturi, chiar si ambiguitatile din profetii dar cu greu as lansa ideea ca de fapt Biblia vrea sa zica altceva decat ceea ce zice si haideti sa va explic eu ce zice de fapt (opinii care se pare ca abunda, din pacate, in mediul evanghelic). pt. ca intr-un asemnea caz cineva ar putea numi “poezie” si metafora ceea ce se potriveste interpretarii sale.

   daca vinul era un aliment de baza, cu siguranta ca la aia se refera textul.

   cu privire la al doilea paragraf: nu mi se pare ca “nemultumirea” ar fi ceva mai putin de condamnat decat “lacomia”.

 4. 😀 Am o problema cu claritatea in exprimare. Nu, vroiam doar sa zic ca nu e vorba de incurajare la necumpatare, la exces, (faceai o corelatie intre Osea si Ioel) cand Dumnezeu le spune ca le va da cat sa se sature (nu sa se sature in sens negativ). Era vorba ca acelea erau alimente de baza. Cum spunem noi “da-ne painea cea de toate zilele”. Era o asigurare ca nu aveau sa duca lipsa de nimic.

  Da, nemultumirea si lacomia sunt tot pacate, dar cel mai grav fapt, in cazul mentionat, a fost ca au mancat cu sange.

  Referitor la metafore, intradevar, nu sunt o scuza pentru interpretari personale. Ma refeream la acele imagini care sensibilizeaza inima, in care il recunosc pe Dumnezeul care a pus atata poezie in creatia Sa. Spre exemplu, Psalmul 139… “Dacă aş lua aripile zorilor, ca să locuiesc în cea mai îndepărtată mare…”, “când am fost ţesut în părţile cele mai de jos ale pământului”, si multe, multe altele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s