Macel de primavara

Uneori mă întreb cât de cretini sunt românii? Cât creier trebuie să ai pentru a transforma “curăţenia de primăvară” într-un măcel? Mulţi administratori zeloşi găsesc cu cale să radă copacii de pe spaţiile verzi şi aşa inadmisibil de restrânse. Pe lângă faptul că peisajul urban este destul de sumbru din cauza “blocurilor gri” mai rămânem şi fără puţina verdeaţă şi sursă de oxigen. Nu ştiu încă ce rol are departamentul de spaţii verzi de la Rosal – dau mâine nişte telefoane. (se pare că respectivul nu acţiona în numele firmei şi folosea aparatura din dotare in interes personal; era într-adevăr după ora 19:00)

 

Câte clase trebuie să ai ca să ştii că un copac este alcătuit din partea de jos, partea de mijloc şi partea de sus. Partea de jos a copacului este alcătuită din partea de jos a părţii de jos… NU. Reformulez.

Câte clase trebuie să ai ca să ştii că un copac are rădăcină, tulpină şi o coroană cu frunze. Dacă un copac nu are ramuri şi frunze am putea foarte bine să plantăm numai stâlpi de beton.

15 thoughts on “Macel de primavara

 1. Complet de acord! Ma doare sufletul cand ma gandesc ca acei copaci s-au chinuit sa-si creasca muguri peste iarna grea, abia asteapta sa irumpa in frunze, iar oamenii astia ii ciuntesc. Ca sa nu mai spun cat de hidosi devin cand sunt varuiti! Urasc, urasc varul de pe copaci!

 2. Chiar care e faza cu varul de pe copacii? Când eram mică mi se spunea că se dau cu var ca să nu se urce furnicile să mănânce frunzele. E pe bune sau ..?

 3. tu ar trebui sa stii ca esti la bio :))

  furnicile papa oare frunzele? ;)) nu cred. si chiar daca ar manca, tot s-at putea sui in pofida varului. mai ales cele cu aripioare. =))

  am auzit cum ca ar fi sanatos. desi is sceptic pt ca cei mai sanatosi arbori sunt in padure unde nu ii varuieste nimeni. e o reminescenta a practicilor socialiste. o prostie. zic eu.

 4. Credeam ca numai la noi in oras au astia probleme in ceea ce priveste copacii. Cand au inceput aceasta “operatiune” cu 4,5 ani in urma faceam haz de necaz zicand ca poate au ramas fara carbuni sa incalzeasca apartamentele. Acum imi dau seama ca muncesc si ei cum cred de cuviinta. Poate ar trebui sa facem reclamtii sa nu mai ciunteasca minunatie de copaci.

  De ce se varuiesc copacii nici eu nu stiu, sau cel putin aveam aceeasi versiune ca si individa de mai sus avand in vedere ca “ai ei” sunt si “ai mei”. Ma gandesc insa ca e o practica ramasa din mosi stramosi fara vreo logica.

  • (tu, the_s, nu ne da de gol ! 😛 ) revenind : am aflat o teorie interesantă azi în autobuz . Cică ea (o tante de vreo 50 ani ) și-a dat cu var cireșul , plantat acum vreo 2 ani, ca să nu vină nu-știu-ce (chiar așa a fost expresia ei 😀 ) și să îi roadă “scorța” minunatului copac.

   Deci, fiecare crede ce vrea ! 😀

 5. Se pot face reclamatii, e chiar recomandat. Insa ar fi bine ca lucrurile sa poata fi oprite inainte de a se distruge copacii, vorbind cu administratorul/ comitetul de bloc sau alti “responsabili”.

  Sesizari se pot face la:
  1. primarie – serviciul spatii verzi
  2. politia comunitara
  3. garda de mediu
  4. operatorul de salubritate care are in gestiune de obicei si spatiile verzi
  5. societatea civila

 6. tocmai am vazut. 🙂 Imi place ca masurile se iau si impotriva toaletarilor brutale. De abia astept sa afisez la avizierul blocului articolul. ;))

  “Poliţiştii locali au întocmit 10 procese verbale pentru tăierea neautorizată de arbori, precum şi pentru toaletări brutale.”

 7. Este totusi o scuza mult prea subtire. Foarte rar se intampla sa mai cada cate-un copac pe cate-o masina. Cred ca lipsa spatiilor verzi este o problema mult mai mare ca furtunile.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s