100 DE CATASTROFE NATURALE

În timp ce mă pregătesc de transcrierea recenziei albumului 100 de catastrofe naturale de la Editura ALL pe un site de ştiri se anunţă subiectului următoarei emisiunii: Cât de pregătită este România pentru un cutremur şi de ce au murit mii de oameni în 1997? De asemenea, 90 de tornade au lovit centrul SUA şi 37 de persoane şi-au pierdut viaţa în aceste zile. În ultima vreme, parcă mai mult ca niciodată, ştirile despre calamităţile naturale s-au înmuţit: tsunami, uragane, inundaţii. A cunoaşte catastrofele naturale din istoria pământului, devine un lucru important pentru individ nu atât ca un fel de cultură generală ci ca parte a istoriei fiecăruia.

Chiar dacă accesul la informaţie prin intermediul internetului facilitează documentarea cu privire la acest subiect, albumul 100 de catastrofe naturale oferă într-un mod accesibil informaţii şi imagini despre cele mai importante 100 de astfel de evenimente. Fiecare dintre acestea este fixat în timp şi spaţiu şi este bogat ilustrat. Aş spune că ilustraţiile sunt frumoase însă am o rezervă  aici: de aceea găsesc că este foarte potrivit subtitlul cărţii: Spectacol şi tragedie. Imaginile sunt spectaculoase dar din păcate au dus la pierderea a numeroase vieţi omeneşti.

Seria catastrofelor naturale începe cu erupţia vulcanului Yellowstone de acum câteva sute de mii de ani şi se încheie cu Tsunamiul din Java din 2006. Sunt prezentate erupţii vulcanice, cutremure (cel din Lisabona din 1775 este un punct de referinţă în orice studiu al catastrofelor naturale), inundaţii, incendii de pădure (aduceţi-vă aminte de cele din sudul Europei de acum câţiva ani, catastrofe în urma cărora Comisia Europeană a deschis un proiect de monitorizare a incendiilor de pădure, cu raportări anuale şi fonduri pentru intervenţii în statele membre: EFFIS), secete şi multe altele.

Preocuparea mea s-a materializat în efectuarea unor cercetări online şi achiziţia unor cărţi – nu foarte multe pe acest subiect. Întrebarea care se pune într-o ţară majoritar creştină de aproape 2000 de ani este cum anume merg împreună un Dumnezeu atotputernic şi aceste catastrofe naturale care aduc atâta suferinţă oamenilor. Căteva titluri: Tsunami – o metafizică a dezastrelor de Jean-Pierre Dupuy, Tsunami, Where was God? de E. Lutzer şi The doors of the Sea de Bentley Hart.

Nu ştiu dacă publicarea acestei recenzii în această zi – 4 martie – este pur întâmplâtoare, dar aş vrea să fie un omagiu victimelor din 1977. 

 

Articolul face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL. Încurajaţi voluntariatul lasând un comentariu la acest post.

Puteţi comanda volumul – sau alte cărţi din seria 100… – de pe siteul editurii ALL.

7 thoughts on “100 DE CATASTROFE NATURALE

  1. asa este Liana, insa oricat de mici am fi putem face o diferenta daca suntem mai grijuluii cu mediul in care traim mai ales acum in contextul incalzirii globale, poluarii excesive si altele.
    cu natura intr-adevar nu ne putem pune cand e vb de uragane, cutremure si alte chestii pe care le dorim cat mai rare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s