Ce este IE?

IE sau inteligenţa emoţională este un concept realtiv nou şi se poate defini ca abilitatea de a lua în considerare propriile noastre sentimente, alături de ale celor din jurul nostru, şi a le administra în mod pozitiv. Sentimentele sunt cele mai evidente în relaţiile de cuplu sau cele familiare dar ocupă un loc important şi în realţiile cu prietenii. Însă au fost neglijate (mai mult sau mai puţin) faţă de locul de muncă şi în relaţiile profesionale. Aici sunt importante productivitatea, rezultatele, banii. Aparent nu ai timp să te ocupi şi mai ales să analizezi simţămntele tale şi ale celorlaţi. Însă o gestionare defectuoasă (ca să nu mai vorbim de ignorarea)  sentimentelor va afecta capacitatea de muncă.

Condiţiile de muncă afectate de comportamentul unor colegi (nevrotici, instiabili emoţional, nepăsători la cei din jur) m-au făcut să caut literatură de specialitate în acest domniu. Însă titlurile disponibile au fost foarte puţine. Şi având în vedere şi superba campanie a celor de la vALLuntar am ales să citesc volumul autoarei hispanice Paz Torrabadella, Inteligenţa Emoţională la locul de muncă, din colecţia <Ştiinţa succesului>.  Cum majoritatea cărţilor de dezvoltare personală vin pe filieră americană, o abordare latină a chestiunii de studiat mi-a dat un strop de interes în plus.

Cartea în sine merită citită. Are multe lucruri interesante şi de folos. Mi-au plăcut desele cuvinte de duh şi citatele motivaţionale sau haioase pe care autoarea le-a inserat în fiecare capitol. De asemenea şi testele sau fişele de autoevaluare. Însă senzaţia mea a fost una ca aceasta carte doar atinge superficial unele probleme fără să sondeze foarte adânc. În consecinţă soluţiile nu sunt foarte multe. Dar textul te îndeamnă la reflecţie şi la dorinţa de a găsi soluţiile singur.

Rating: 6/10

Aş dori să ştiu cât de importantă este IE în munca voastră? Şi ce aţi face dacă aţi avea un coleg nevrotic, neatent la sentimentele celor din jur?

Mai multe despre campanie puteţi citi aici.

Articolul face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA.

10 thoughts on “Ce este IE?

 1. Daca lucrezi intr-un colectiv inevitabil cunosti oameni diferiti, cu gandiri diferite. Nu toata lumea doreste sa stie despre problemele altora. Sunt adeptii “Viata personala nu se amesteca cu viata profesionala” si prefera sa se adanceasca in munca, acompaniati doar de gandurile lor. Pana la urma, daca fisa postului nu ti-o cere in mod explicit, de ce sa fii sociabil si prietenos? 😀

 2. scria in carte la un moment dat: “decat sa lucrez intr-o echipa proasta, prefer sa lucrez individual”. :))
  cred ca nu este obligatoriu sa fii prietenos. din pacate, chiar daca nu e scris nici asta in fisa postului, unii sunt exact pe dos: neprietenosi si uraciosi. lipsiti de civiliziatie si abili in a baga “bete in roate”. de ce ar fi asta o obligatie?

 3. Cred ca a fost o lectura interesanta.
  Ce pot sa spun.. am intalnit si oameni nepasatori, delasatori, interesati:P.. etc. Ca peste tot. Eu sunt genul acela care ajuta dar… stii cum este la un moment dat cam obosesti si ti se ia sa tot fii folosit.
  Cred ca voi citi cartea cat de curand:))

  Spor la plantat copaci:)

 4. Atata de mult imi plac cartile de dezvoltare personala…iar acele citate motivationale pe care le tot gasesc pe la inceputul capitolelor sunt geniale! Bafta in continuare 🙂

 5. personal mi s-a spus in repetate randuri ca iau majoritatea deciziilor pe baza inteligentei emotionale. cartea de fata o consider o potentiala lectura buna pentru dezvoltare personala..si apoi foarte buna de recomandat colegilor de munca.

  p.s.: spor la plantat si te astept cu o parere si despre cea de-a 2-a carte citita de mn in campania vALLuntar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s