Evolutia e reversibila!

SD anunta ca oamenii de stiinta au reusit sa dea inapoi ceasul evolutiei si sa inteleaga aspecte cheie ale mecanismului evolutiei. Afirmatii pompoase care insa nu descifreaza cu adevarat mecanisme ci se doreste doar o noua spalare de creier referitoare la lipsa cvasi totala a vreunor mecanisme.
“EVOLUTIA NU ESTE REVERSIBILA”. O afirmatie cu rang de axioma care a mi-a ramas de la cursul de evolutionism a fost aceea ca evolutia nu poate fi data inapoi, evolutia regresiva nefiind parcurgerea inapoi a drumul pe care specia a evoluat. Am vazut in cazul ghidrinilor ca “evolutia” poate fi data inapoi, exact pe drumul pe care ea l-a parcurs. De fapt nu era o evolutie in sensul evolutiei de la bacterii la oameni, ci era  o simpla variatie din cadrul unei populatii, sub influenta presiunii schimbarii conditilor de mediu.
In acest nou exemplu in care ni se spune ca a fost posibila evolutia in sens invers (care pentru a nu fi o contradictie in sine darama de fapt unul dintre stalpii teoriei evolutiei) cercetatorii au folosit musculitele de otet, Drosophilla melanogaster. Ei “au recreat selectia naturala in timp real, in laborator, si au oferit prima dovada cantitativa pentru selectia naturala prin asa numita variatie genetica”.  Reversibilitatea pusa in evidenta este cea a fenotipului, care insumeaza trasaturile observabile.
Acum, intrebarea este ce s-a obtinut in laborator? O dovada ca organisme inferioare se transforma prin adaos informational in organisme superioare? Nu. S-a demonstrat un mecanism capabil sa asigure transmutatia unor specii si daramarea barierelor genetice care impiedica acest lucru? Nicidecum. Este aceeasi veche poveste a demonstrarii macroevolutiei invocand exemplul unei variatii intr-o populatie care este tot de … musculite. Ce se demostreaza? Se arata ca anumite gene din “prezent” au aceeasi exprimare ca alelele lor din trecut. Ce a declansat aceasta revenire la fenotipurile “ancestrale” (adica de acum 35 de ani)? Simplu, cercetatorii au refacut mediul de laborator de atunci si in timp de 50 de generatii musculitele si-au redobandit acele caracteristici. Este de fapt un ciclu, o fluctuatie a aceleasi populatii de musculite. Nici urma de macroevolutie.
Sursa stirii: Instituto Gulbenkian de Ciencia (2009, January 12). ‘Reverse Evolution’ In Real Time Provides Key Insights Into Basic Mechanisms Of Evolution. ScienceDaily.
Photos: head -upyernoz (flickr) and fly -chromalux (flickr)


2 thoughts on “Evolutia e reversibila!

  1. Deci blogul tau e superb. Articole din domenii foarte variate, scrise clar, la obiect si estetic. Dar ce m-a determinat sa scriu comentariul asta: modul cum citezi sursele si faptul ca mentionezi si sursa pozelor!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s